Ooievaarsnest

 

 

 

Album 13

1966?   Begin van de bebouwing in de Oudorperpolder. Dit is zeer waarschijnlijk de Dr. Scheylaan / hoek Roerdompstraat. Loes en Reier Kroeke spelen hier in het zand. In het midden van de foto is een deel van het land van Ackerman te zien, dat ’s winters onder water werd gezet en als ijsbaan veel bezoekers trok. Duidelijk te zien is de aarden wal die daartoe was aangelegd. Op de achtergrond weer het vertrouwde beeld van de Openbare Lagere School aan de Munnikenweg.

1953.   Eind van de Kievitstraat. Op het hek zitten Jannie Kroeke, (grote) Gerrit Kroeke, Janneke (Jannie) Kroeke en (kleine) Gerrit Kroeke. Een neefje in de Burg. Bosstraat heette ook Gerrit Kroeke (zoon van Joop Kroeke) en werd Gerritje genoemd. Om de voortdurende verwarring te voorkomen noemde Grote Gerrit zich later Gerard Kroeke. Op bezoek is hier onze tante Geer Kroeke, vrouw van Jan Kroeke die in Koedijk woonden. Rechts het huis van familie Soers en op de achtergrond de (Nieuwe) Schermerweg met aan de overkant van het Noordhollands Kanaal de toenmalige B.L.O. school,

1965?   Kievitstraat 41.  De sloot is gedempt, de Kievitstraat is verlengd en aan de in aanleg zijnde Dr. Scheylaan wordt de School voor de Levensmiddelen Technologie gebouwd. Op de achtergrond aan de Kanaaldijk (Randersdijk) het huis van de familie Van Opstal. Op het betonpad speelt Loes Kroeke hockey met een houten stok die voor de kookwas werd gebruikt.

1962.   Verschillende buurtkinderen waren lid van Buurthuis (Clubhuis) De Burcht in Alkmaar. De Burcht organiseerde o.a. zomerkampen, die bij de opgroeiende jeugd aardig populair waren. Deze foto is gemaakt door Gerrit Kroeke tijdens een zomerkamp in Driebergen. Vak voor de tent staan links Peter (Pieter) Koster en rechts Gerard Kroeke.

1962.   Zomerkamp Clubhuis De Burcht in Driebergen. Er werd in houten barakken van de padvinderij (scouting) geslapen. V.L.N.R.: Wim Wiesener?, ? de Nijs?, ??  , Gerard Kroeke.

1962 ?   Brand in het woonhuis van de familie Knol op de hoek Kanaaldijk (Randersdijk) en de Frieseweg. Het vuur woedde voornamelijk in de punt van het boerderijgedeelte (blikseminslag?) In dit gedeelte is vele jaren een opslag van gebruikte autobanden geweest. In de vijftiger jaren waren deze banden rond oud en nieuw een erg gewild artikel om, samen met de in de eigen buurt opgehaalde kerstbomen en die welke veroverd waren op groepen jongens uit andere buurten, een geweldig grote nieuwjaarsfik te stoken. Ook was deze bandenhandel vaak de leverancier voor de binnenbanden, waarmee vlotten konden worden gebouwd.
Aan de rechterkant zijn op de achtergrond enkele huizen van de Korte Kievitstraat te zien. Aan de linkerkant zien we een stukje van de bakkerij van Bakker Nauta. Op de plek van dit prachtige (inmiddels gesloopte) woonhuis met boerderij was tot 2015 nog een autohandel gevestigd.
Op het terrein gaan nu, in 2017, nieuwe woningen verrijzen.    (Foto:  Gerrit Kroeke )

1964.   Achter Kievitstraat nr. 41 en 39 voert hier Reier Kroeke de ganzen van boer Ackerman op het braakliggend landje, waar eens de speeltuin van de O.K.B. had gestaan. Enkele jaren hadden hier paarden rondgelopen, maar nu was het dus het domein van deze rakkers geworden.
Je zou het misschien niet niet verwachten, maar tot ongeveer 1961 werd hier nog geregeld voetbalhistorie geschreven! Het veldje werd namelijk zeer intensief door de jongens uit de buurt gebruikt om er na schooltijd en in de weekenden te voetballen. Dit werd door de heer Ackerman welwillend toegestaan. Op het andere deel van zijn land mocht dit absoluut niet. Links in het midden van de foto is een grote kale plek te zien. Daar bevindt zich een poort met grote ijzeren hekken die, vanaf de doorgang tussen het huis van opa Gras met hoge lange schutting) en het huis van de familie Huijbers (met witgekalkte muur) midden in de (lange) Kievitstraat, toegang geeft tot "het veldje”. De ijzeren punten bovenop het hekwerk zorgden er samen met het aanwezige prikkeldraad voor dat menige nieuwe “leren knikker” van Reier’s grote broer Gerrit een voortijdig einde vond. Dat mocht echter de pret niet drukken! Het hek deed dienst als doel en kende meestal enkele vaste keepers zoals Jos Kraakman, Nico de Groot en “Herrie” Ackerman. Er werden o.a twee gedenkwaardige wedstrijden gespeeld tegen een team van het Rooie Dorp. Beide wedstrijden eindigden in een op een veldslag gelijkende vechtpartij, die uitsluitsel moest geven over de vraag welk team nu eigenlijk had gewonnen! Behalve de plaats waar toneel werd gespeeld, gevoetbald werd, kuilen werden gegraven, hutten werden gebouwd en “fikkie werd gestookt”, was dit ook de plek waar, in concurrentie met Oudorp, het Rooie Dorp, de Rekerbuurt en andere Alkmaarse buurten, het grote oudejaarsvuur werd ontstoken. Bovendien vormde dit stukje grond het vertrekpunt voor menige “tocht door de weilanden”.

1964.   Ijsbaan Ackerman. De vijfjarige Loes Kroeke kijkt trots in de lens van haar grote broer Gerrit Kroeke.
Die heeft haar zojuist de eerste schaatslessen gegeven.
Op de baan is het een gezellige drukte. Op de achtergrond zien we molen “’t Roode Hert”.

1964.   De schade na de brand in Kievitstraat nr. 41 wordt door de gebr. Duinmaijer bekeken.
Zij zullen zo snel mogelijk aan het herstel gaan werken. Door het gat in het dak is de Schermerweg te zien met de kanaalbocht en een gedeelte van het Rooie Dorp (Schermereiland).

1964.    Brand in de Kievitstraat op nummer 41! Dat had heel wat consternatie in de straat gegeven.
Op zolder was overdag een brandje ontstaan en dat had flink wat schade veroorzaakt. 
Het dak moest gedeeltelijk vernieuwd worden en ook was er de nodige roet- en waterschade. 
Huisbaas Duinmaijer is hier bezig met het herstel. Het gezin Kroeke logeerde zes weken lang bij familie in de buurt.

1964.   Dr. Scheylaan. Met op de achtergrond het nood gebouw van de School voor de Levensmiddelen Technologie poseert hier Gerard Kroeke met zijn hond Bruno, 1 van de herdershonden die Gerard's ouders lieten opleiden tot politiehond.
De trainingen hiervoor vonden plaats op De Krocht, achter gevangenis Schutterswei in Alkmaar. Hier werd ook jaarlijks een “timmerdorp” georganiseerd, waaraan ook altijd een aantal jongens uit de buurt deelnam.    Foto: Gerrit Kroeke.

1964    Kievitstraat. Pasen.
V.L.N.R.:   Piet Kroeke,   Gerrit Kroeke Sr.,  Tinie Kroeke,   Gerard (Gerrit Reier) Kroeke,   Gerrit (Martien) Kroeke.
Het gezelschap staat klaar om in de Fiat naar Duitsland te rijden voor een bezoek aan Jan Kroeke.
Er zijn al wat meer auto’s in de straat.


Geachte bezoeker:
Heeft U ook nog oude foto's van voor 1974,  en wilt u deze delen , dan wil ik ze graag op deze site plaatsen.
Voor meer info: klik  hier 

          < < < <   Terug                                       

                                                                      ^ ^  Omhoog  ^ ^

                   

          ©   www.barten.eu